De boerderij en wij

Het bedrijf True Food van Maurits Steverink is gevestigd op boerderij Nelles. Het bedrijf  helpt bij het verduurzamen van voedselketens met focus op echte en waardevolle (true) waardecreatie. Dit gebeurt door inzet van ketenmanagement, marketing en begeleiden van innovaties.

Maurits is de eigenaar van boerderij Nelles en werkt samen in True Food met Jeanne Steverink, zijn nicht.

Boerderij Nelles; smakelijke werk- woon- en verzinplek

We werken graag samen én concreet aan duurzamer voedsel en dat kan ook lokaal op boerderij Nelles. We ontdekken graag praktisch nieuwe trends in food en verzinnen steeds hoe we de boerderij en haar natuurlijk omgeving onderdeel kunnen laten zijn van een duurzamer voedselsysteem. Dit onder het motto He’w Zelf, Ku’w Zelf, Doe’w Zelf!

De Achterhoek vormt de roots van boerderij Nelles en is al eeuwen een werk- , woon- en verzinplek, nu al 4 generaties van familie Steverink.

De Achterhoek biedt een rijkdom op vakmensen met prachtige producten en er valt nog veel te ontdekken. Traditie en nuchtere innovatie vormen de kracht van deze streek.

We zetten ons in voor het behoud en vernieuwen van vakmanschap. De afgelopen jaren is een flinke verzameling boeken aangelegd. Het betreft oude en nieuwe boeken over landbouw, teelt, de streek Oost Nederland, de Achterhoek en natuurlijk kookboeken. Hieruit blijkt dat in de tijd voor internet er ook al heel veel is geschreven en gefilosofeerd over ons eten. Een nuttige bron naast de hedendaagse inzichten.

De passie voor vakmensen en de Achterhoek resulteerde in de publicatie van enkele boeken. Onder andere het boek ‘Achterhoeks Fruit’ (uitverkocht), twee smaakboeken ‘Alles van de Grond’ en ‘Alles van het Dier’. In 2024 verscheen het boek Rossel Collectieboomgaarden.

De boerderij

Boerderij Nelles staat al op een landkaart van 1709. De boerderij heeft – zoals gebruikelijk in deze streek – een eigen naam. De laatste vier generaties is de boerderij in bezit van de familie Steverink. In 2008 zijn Maurits Steverink en zijn inmiddels overleden vrouw Corinne Corts gestart met de voorbereidingen voor het vestigen van een werk- en woonplek voor ‘Local Food’ om ook samen te werken met anderen.

Op het erf tref je de tuinderij De Nieuwe Weeldeaan van Monique en Cees. Een boomgaard met 40 hoogstamfruitbomen waarvan de soortnamen weer zijn vastgelegd, we werken samen met Imker Wilco met eigen bijenstal en er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de natuur door onder andere uilen- en vogelnestkastjes te plaatsen, geen gif te gebruiken of kunstmest en zoveel mogelijk materiaal te hergebruiken. Elke week komt Jordy helpen met zijn begeleidster Linsey om het erf te onderhouden en de geiten en kippen te verzorgen.

De Nieuwe Weelde is een biologische tuinderij die sinds 2019 het weiland van Nelles hebben omgetoverd tot een grote groentetuin met kas. Ondernemers Cees en Monique staan met hun eigen Achterhoekse teelt op de markt in Lochem en Arnhem.

De ‘dael’ van boerderij Nelles is verbouwd tot vergaderruimte, bibliotheek, kookruimte en kantoor. Bij de verbouw vormde duurzaam & lokaal het uitgangspunt. Er is gewerkt met inlands eiken, oude gebinten uit een sloopboerderij, strobalen van de spelt-oogst augustus 2010 met leem voor de muren, duurzaam isolatiemateriaal (houtvezelplaten) en wordt regenwater benut voor de toiletten. De zon wordt inmiddels door 52 zonnepanelen actief benut voor de stroomvoorziening. Bij de inrichting van het kantoor en gebouw is maximaal gebruik gemaakt van gebruikte tafels, stoelen en lampen, waar mogelijk uit de buurt (o.a. van café, restaurant en slijterij De Lovink) én dus met een eigen verhaal.