De boerderij en wij

Wie zijn wij?

Maurits is geneticus (WUR) en marketeer (EFMI) en heeft ruime ervaring met onderzoek en praktijk van foodketens. Hij is de eigenaar van Nelles. Zijn bedrijf True Food is gespecialiseerd in ketenmanagement. Dit wil zeggen met diverse stakeholders aan de slag met het organiseren én vermarkten van duurzamere foodconcepten. Veelal actief met retail, boeren, NGO’s en verwerkers om waarde te genereren van grond tot mond. Meer info op www.truefoodprojects.nl.

Petra Boesveld werkt als officemanager bij kenniscentrum Nelles. Ze coördineert de administratieve zaken rond projecten van Nelles en True Food en is gastvrouw van kenniscentrum Nelles.

Kenniscentrum Nelles

Voor advies en begeleiding van (startende) projecten kun je terecht bij Kenniscentrum Nelles. Wij bieden kennis én een actief netwerk van bedrijven en onderwijsinstellingen die werken aan ‘local food’. We werken graag samen én concreet aan de eco-gastronomie van de Achterhoek en Liemers en benutten nieuwe trends in food. 

De Achterhoek vormt het werkgebied van kenniscentrum Nelles. In de Achterhoek is op voedselgebied nog veel te ontdekken en tref je bijzondere vakmensen aan en een sterke maakindustrie. Traditie en innovatie vormen de kracht van deze streek.

De afgelopen jaren is een flinke verzameling boeken aangelegd. Het betreft oude en nieuwe boeken over landbouw, teelt, de streek Oost Nederland, de Achterhoek en natuurlijk kookboeken. Dan blijkt dat in de tijd voor internet er ook al heel veel is geschreven en gefilosofeerd over ons eten. Een nuttige bron naast ‘google’.

Tevens creëren wij ook onze eigen kennisboeken. Door de jaren heen zijn er meerdere boeken gepubliceerd. Onder andere het boek ‘Achterhoeks Fruit’ en twee smaakboeken ‘Alles van de Grond’ en ‘Alles van het Dier

De boerderij

Boerderij Nelles staat al op een landkaart van 1709. De boerderij heeft – zoals gebruikelijk in deze streek – een eigen naam. De laatste vier generaties is de boerderij in bezit van de familie Steverink. In 2008 is Maurits Steverink samen met Corinne Corts gestart met de voorbereidingen voor het vestigen van een kenniscentrum voor ‘Local Food’.

Op het erf tref je de tuinderij De Nieuwe Weeldeaan, 40 hoogstamfruitbomen waarvan de soortnamen weer zijn vastgelegd en inzichtelijk gemaakt in de digitale boomgaard, er is een bijenstal en er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de natuur door onder andere uilen- en vogelnestkastjes te plaatsen, geen gif te gebruiken en zoveel mogelijk te hergebruiken.

De Nieuwe Weelde is een biologische tuinderij die sinds 2019 de wei bij Nelles hebben omgetoverd tot een grote groentetuin met kas. Ondernemers Cees en Monique staan met hun eigen Achterhoekse teelt op de markt in Lochem en Arnhem.

De ‘dael’ van boerderij Nelles is verbouwd tot vergaderruimte, bibliotheek, kookruimte en kantoor. Bij de verbouw vormde duurzaam & local het uitgangspunt. Er is gewerkt met inlands eiken, oude gebinten uit een sloopboerderij, strobalen van de spelt-oogst augustus 2010, leem voor de muren, duurzaam isolatiemateriaal (houtvezelplaten), hergebruik van regenwater en zijn er 44 zonnepanelen actief. Bij de inrichting is maximaal gebruik gemaakt van gebruikte tafels, stoelen en lampen, waar mogelijk uit de buurt én dus met een eigen verhaal.