Boek Rossel Collectieboomgaarden

Grote rijkdom aan appel- en perenrassen in de Achterhoek

Ook al staat de Achterhoek niet bekend om zijn fruitproductie, toch herbergt het een schatkamer met veel verschillende rassen appels en peren. Alleen al minstens 350, veelal vergeten rassen. Dat deze rijkdom er nog is, is te danken aan de inzet van Hennie Rossel uit Vorden die samen met allerlei vrijwilligers en bezitters van boomgaarden een uitgebreide collectie aan appel- en perenrassen heeft opgebouwd. De collectie en de waarde ervan is beschreven in het nieuwe boek Rossel Collectieboomgaarden.

Rossel Collectieboomgaarden beschrijft onder meer 15 oude rassen met detailfoto’s. Ook lees je hierin over de verschillende toepassingen van fruitbomen in zowel boomgaard, tuin, bedrijfsterrein alsook over de diverse verwerkingsmogelijkheden van fruit, van moes tot eau de vie. Met deze kennis kunnen veel meer mensen binnen en buiten de Achterhoek genieten van al die honderden fruitrassen met hun verschillende smaken. Conclusie: iedereen, bedrijf, school, liefhebber kan wel iets met de Rossel Collectierassen!

Het boek Rossel Collectieboomgaarden is tot stand gekomen met behulp van LEADER Achterhoek als één van de vele foodprojecten. In dit project staat het behouden en versterken van dit unieke Achterhoeks erfgoed centraal. Het nieuwe boek Rossel Collectieboomgaarden maakt zichtbaar waar dit netwerk van boomkwekers, determineerders, snoeiers, natuur- en landschap verenigingen, chef kok’s, stokers, cidermakers en bakkers zich voor in zetten.

Het boek Rossel Collectieboomgaarden beschrijft 15 nieuwe ‘oude’ rassen die horen bij de streek. Deze zijn: Dominee Douwes Appel, Breeëzuuten, Esselmeuje, St. Jaopik’s appel, Pondspeer, Spekpeer, Oranjepeer, Wienzoern (Fameuse en Wieneker), Hermien van Eibergen, Anna van Zieuwent, Ossenpeer, Kenneke, Alluunderke en Streepkesappel.

Het boek kost 21,95 euro en is te koop in de Achterhoek: