Boerderij Nelles

Voorjaar 2009 174De Achterhoek vormt het werkgebied van kenniscentrum Nelles. In de Achterhoek is op voedselgebied nog veel te ontdekken en tref je bijzondere vakmensen aan en een sterke maakindustrie. Traditie en innovatie vormen de kracht van deze streek.

Boerderij Nelles staat al op een landkaart van 1709. De boerderij heeft – zoals gebruikelijk in deze streek – een eigen naam. De laatste vier generaties is de boerderij in bezit van de familie Steverink. In 2008 is Maurits Steverink samen met Corinne Corts gestart met de voorbereidingen voor het vestigen van een kenniscentrum voor ‘Local Food’. Op het erf tref je vleesvee aan, 40 hoogstamfruitbomen waarvan de soortnamen weer zijn vastgelegd, is er een bijenstal en kan er worden geëxperimenteerd.

Oude IJsselstreekDe ‘dael’ van boerderij Nelles is verbouwd tot vergaderruimte, bibliotheek, kookruimte en kantoor. Bij de verbouw vormde duurzaam & local het uitgangspunt. Er is gewerkt met inlands eiken, oude gebinten uit een sloopboerderij, strobalen van de spelt-oogst augustus 2010, leem voor de muren, duurzaam isolatiemateriaal (houtvezelplaten), hergebruik van regenwater en zijn er 44 zonnepanelen actief. Bij de inrichting is maximaal gebruik gemaakt van gebruikte tafels, stoelen en lampen, waar mogelijk uit de buurt én dus met een eigen verhaal.

Appels De afgelopen jaren is een flinke verzameling boeken aangelegd. Het betreft oude en nieuwe boeken over landbouw, teelt, de streek Oost Nederland, Achterhoek en natuurlijk kookboeken. Dan blijkt dat in de tijd voor internet er ook al heel veel is geschreven en gefilosofeerd over ons eten. Een nuttige bron naast ‘google’.

Maurits is geneticus (WUR) en marketeer (EFMI) en heeft ruime ervaring met onderzoek en praktijk van foodketens. Zijn bedrijf True Food Projects is gespecialiseerd in ketenmanagement. Dit wil zeggen met diverse stakeholders aan de slag met het organiseren én vermarkten van duurzamere foodconcepten. Veelal actief met retail, boeren, NGO’s en verwerkers om waarde te genereren van grond tot mond. Meer info op www.truefoodprojects.nl.

Omgeving