Scriptie Saxion: Hoe duurzaam én lokaal op de Achterhoekse menukaart.

Suzanne Pothoven, vierdejaars student aan Saxion Hoger Hotelonderwijs in Apeldoorn is gestart bij Kenniscentrum Nelles met haar afstudeerscriptie. Centraal staat de vraag hoe kunnen Achterhoekse horeca ondernemers ondersteund worden bij de introductie van duurzamere én lokale producten?

Duurzame consumptie begint een steeds belangrijkere rol te spelen in de samenleving. In tegenstelling tot supermarkten loopt de Nederlandse horeca achter op deze trend. Echter er zijn genoeg kansen voor de horeca op het gebied van duurzaamheid én lokaal. De scriptie van Suzanne moet leiden tot een advies, waarmee ondernemers ondersteund kunnen worden wanneer ze commercieel verantwoorde hiermee aan de slag willen.

Tijdens het onderzoek worden veranderingen in kaart gebracht die zullen plaatsvinden in het bedrijf na het introduceren van duurzame en lokale voedselproducten. Hiervoor wordt o.a. het businessmodel Canvas gebruikt. Samen met de ondernemer wordt eerst het huidige businessmodel van de onderneming doorgenomen. Vervolgens wordt bekeken wat er gaat veranderen wanneer duurzamere én lokale voedselproducten geïntroduceerd worden op de menukaart. En wordt een advies uitgebracht. Een belangrijk criterium is dat de introductie moet leiden tot een blijvende verbetering van het onderscheidend vermogen van het bedrijf, commercieel verantwoord en met Achterhoekse invulling. Geheel in lijn met het motto van Nelles: He’w zelf, ku’w zelf en vooral doe’w zelf. Want we weten inmiddels zeker dat het kan, genoeg prachtig aanbod, maar hoe krijgen we het duurzaam en vaker op de menukaart!