Eindrapport Vlees van de Melkkoe en effect op milieu

Dat het vlees van melkkoeien smakelijk kan zijn, blijkt al wel uit enkele praktijkvoorbeelden. Maar is dit ook milieuvriendelijker? Studente Bernou van der Wiel van Wageningen universiteit is in dit vraagstuk gedoken tijdens haar stage bij kenniscentrum Nelles.

Maakt het ras uit? Zijn er Achterhoekse rassen? Is het noodzakelijk om af te mesten? Wat is nu precies de milieu-impact van rundvlees van melkkoeien in vergelijking met die van zoogkoeien (vleesrassen) en welke meerkosten zijn er? De stage is inmiddels afgerond en de resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd op de website van Smaakacademie Achterhoek en aan het publiek op 10 april op het evenement SAMENGROEN van cateraar De Timp.

Samen met AOC-Oost is in een vijftal lessen van de opleiding Veehouderij gewerkt aan een methode voor het berekenen van de meerkosten en aan inzicht in praktische voor- en nadelen van het afmesten van melkkoeien. Leerlingen van de gespecialiseerde koksopleiding van het Graafschap College zijn aan de slag gegaan met een half karkas van de melkkoe en hebben de smaak van de melkkoe ontdekt. In samenwerking met Slow Food Achterhoek is gewerkt aan een beschrijving van het MRIJ-ras en is deze voorgedragen voor de wereldwijde Ark van de Smaak van vereniging Slow Food. Het verslag van Bernou van der Wiel vindt u hier.